Sidebar

25
vr, sept

Wim Lorjé erelid Ondernemend Wijdemeren

035 Loosdrecht Economie Duurzaamheid Educatie – Tijdens een bijeenkomst van ondernemersvereniging Ondernemend Wijdemeren ontving Wim Lorjé uit handen van Dik van Enk het erelidmaatschap van Ondernemend Wijdemeren.

De nieuwe voorzitter Dik van Enk stond ook stil bij de huidige ontwikkelingen. “Bij elkaar komen is noodzakelijk, we hebben elkaar nodig. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen als er iets is. Meld je gewoon”, was zijn boodschap aan de ondernemers.

Veel contacten

Ondernemend Wijdemeren heeft veel contact met de gemeente. Zo was er de afgelopen maanden uiteraard het nodige overleg rond coronamaatregelen en -protocollen. Daarnaast speelt de renovatie van de Oud-Loosdrechtsedijk. “We hebben zorgen over de plannen voor de bebouwing. Ook is revitalisatie van de bedrijventerreinen nodig. We blijven achter op omliggende regio’s”, vertelde Dik van Enk. Terwijl er veel bedrijven – en banen – in Wijdemeren hun basis hebben op deze bedrijventerreinen. “We moeten ermee aan de slag – en dat met elkaar doen”, liet hij weten.

Grootste vereniging

Hierna kwam het formele deel van de bijeenkomst aan de orde. Wim Lorjé had een lange staat van dienst en heeft zich sinds 2008 enorm ingezet voor het ondernemersleven in de gemeente. “Vooral het bij elkaar brengen van de ondernemersverenigingen die elk dorp vroeger had naar het huidige Ondernemend Wijdemeren is een grote verdienste die we Wim kunnen toerekenen”, aldus Dik. Een erelidmaatschap voor de vereniging waard, wat met een applaus werd ondersteund. Wim dankte voor deze eer. “Het was altijd leuk, ik keek uit naar de vergaderingen. En we kunnen er trots op zijn de grootste ondernemersvereniging in de Gooi- en Vechtstreek te zijn”, liet hij weten.

Dat was ook het moment waarop de mede-bestuursleden zich konden voorstellen: secretaris Peter Landwaart, penningmeester Laura Pijl, Karin Steenvoorden die communicatie op zich neemt en Hans van der Laan als algemeen bestuurslid. Rosemarijn de Vink was verhinderd.

Bestuur Ondernemend Wijdemeren
Bestuur Ondernemend Wijdemeren, v.l.n.r. Karin Steenvoorden, Laura Pijl, Dik van Enk, Hans van der Laan, Peter Landwaart.

 

Afsluiting Eembrug in N414 Baarn

035 Baarn Economie Duurzaamheid Educatie – De Eembrug tussen Baarn en Bunschoten wordt van maandag 21 september 05:00 uur tot en met dinsdag 29 september 24:00 uur open en is de Bisschopsweg (N414) ter hoogte van deze brug afgesloten voor alle verkeer, dus ook voor voetgangers en fietsers. Istimewa Elektro uit Vlissingen gaat het bedienings- en besturingssysteem vervangen in opdracht van de provincie Utrecht.

Dit najaar is een aantal beweegbare provinciale bruggen toe aan een opknapbeurt. Een daarvan is de Eembrug in de Bisschopsweg (N414 tussen Baarn en Bunschoten).

Planning

Op 7 september is Istimewa gestart met voorbereidende werkzaamheden. Het gemotoriseerde verkeer en de voetgangers/fietsers ondervinden hier geen hinder van. Vanaf maandag 21 september starten de echte werkzaamheden. Deze duren tot en met dinsdag 29 september. Hiervoor is de afsluiting wel nodig.

Omleiding

Gedurende de wegafsluiting wordt het gemotoriseerde verkeer omgeleid via de A1 en de N199. Voor (brom)fietsers en voetgangers is er een omleiding via De Oversteek, parallel aan de A1 (zie kaartje). Dat kan een omweg betekenen tot ongeveer een kilometer. Omdat de brug tijdens de werkzaamheden open is blijvend open is, kan het scheepvaartverkeer ongehinderd passeren.

 

035 Loosdrecht Economie Duurzaamheid Educatie -- De inschrijving voor de tientallen cursussen in het nieuwe seizoen van Kursusprojekt Loosdrecht gaat op 5 september van start, gewoon via een papiertje, op locatie. Kursusprojekt Loosdrecht brengt kennis én plezier bij mensen. In het 46e jaar mag het team vrijwilligers volgens voorzitter Joop Hennis wel versterkt worden.

De afgelopen weken hebben de inwoners van de gemeente Wijdemeren een handzaam geel boekje in de bus gekregen met daarin de pakweg 70 cursussen van talen tot creatieve sessies, van uiteenlopende proeverijen tot een bezoek aan de Bataviawerf in Lelystad. Het belangrijkste kenmerk van de cursussen is. dat de kosten voor de deelnemers uitermate laag zijn gehouden waardoor toegankelijkheid is gegarandeerd. De inschrijving op 5 september is dan ook heel ambachtelijk en wordt gehouden in het gebouw de 3-Luik in Loosdrecht. “Wie het eerst komt, het eerst maalt”, steekt Joop van wal. “Eerlijker kan het niet, op deze manier heeft iedereen gelijke kansen. Veel deelnemers van de cursussen zijn namelijk niet handig met computers. Na zaterdag is het wel mogelijk via de website in te schrijven.”

Vrijwilligers
De cursussen bereikbaar houden, dat is het uitgangspunt voor het bestuur en de vrijwilligers. En natuurlijk een leuk aanbod samenstellen. De basis werd heel lang geleden gelegd met een aantal cursussen dat bijna uit aardigheid werd gegeven, gewoon omdat de trainer het leuk vond om de kennis te delen. Dat is inmiddels fors uitgegroeid. Een team van ongeveer 14 mensen komt in het najaar ongeveer elke zes weken bij elkaar om te brainstormen over cursussen voor het nieuwe seizoen en daar reeds voorbereidingen voor te treffen. Welke onderwerpen gaan aan bod komen? Wie gaat de training geven? Het succes van de cursussen komt mede tot stand door de profesionele en geoliede praktische organisatie.

Het succes van de cursussen van Kursusprojekt Loosdrecht komt is mede te danken aan  de profesionele en goed geoliede praktische organisatie. Daarnaast begeleiden de vrijwilligers de cursussen. “Vaak doet de begeleider ook gewoon mee, het is te leuk”, tekent Joop de sfeer. Dat is ook te zien aan de bijeenkomsten van de vrijwilligers. “Gezelligheid is erg belangrijk. Natuurlijk, er zit werk aan het organiseren van al die cursussen en het maken van de planning. Een vast agendapunt is steeds ‘Wie neemt de volgende bijeenkomst iets lekkers mee’; dat zegt denk ik wel voldoende?”

Meer dan lokaal
Hoewel de basis in Loosdrecht ligt en enkele jaren geleden de verspreiding van het programma is uitgebreid naar de gemeente Wijdemeren, is deelname aan de cursussen is mogelijk voor iedereen. “De meeste deelnemers komen wel uit Loosdrecht en Nederhorst den Berg”, licht Joop toe. “Intussen komen ze echter ook uit de regio, tot Hoevelaken aan toe om een voorbeeld te geven.” 

In het programma staat ook de Bataviawerf in Lelystad. “Het is enorm boeiend om het werk te zien en kennis te nemen van de wijze waarop dit grote, oude VOC-retourschip de Batavia. is gebouwd. Hartstikke fraai natuurlijk om een deel van de 17e eeuw ‘opnieuw’ te beleven en een perfecte indruk te krijgen van al die fraaie oude ambachten. Onderweg ontmoetten we een van de vrijwilligers die aan de bouw heeft meegewerkt. Hij informeerde ons uitgebreid en op boeiende wijze over de werkzaamheden die hij binnen het bouwproject heeft verricht; hartstikke gaaf natuurlijk om dergelijke achtergronden te kunnen krijgen!

Met de tijd mee
De inschrijving is nu persoonlijk, met een inschrijfbriefje voor de cursussen. “Natuurlijk hebben we alles ingericht volgens de RIVM-normen. Verder kan men in middels ook met PIN betalen, een vooruitgang omdat tot voor kort alles contant ging”, aldus Joop die eveneens meldt dat mensen dan al in de rij staan om zeker te zijn van een plaatsje bij de cursus van hun keuze. “Een  aantal groepen heeft eigenlijk ook helemaal geen leiding meer nodig omdat men alles onderling regelt!” 

Her-inschrijvingen
Na 5 september kan via de website alsnog voor de resterende plaatsen worden ingeschreven en afgerekend. De winkelmodule is nieuw geïnstalleerd en maakt het gemakkelijker om in te schrijven voor deelnemers ‘van buiten af’ of als men tijdens de eerste inschrijfochtend is verhinderd. Heeft iemand zich niet bijtijds voor een cursus kunnen inschrijven, dan is er op zaterdag 9 januari 2021 een na-inschrijvingsmogelijkheid. “Echt de moeite waard dus, omdat er ook nieuwe cursussen bijkomen voor de tweede helft van het seizoen.”   

Meer informatie
Inschrijving vindt plaats op 5 september vanaf 10.00 - 13.00 uur in het 3-Luik aan de Acacialaan 2 te Loosdrecht. Inschrijving kan ook via de website www.kploosdrecht.nl. Wil je als mogelijke vrijwilliger meer weten en/of bijdragen aan het werk van de organisatie, neem dan contact op met de secretaris van Kursusprojekt Loosdrecht via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

035 Hilversum Economie Duurzaamheid Educatie - De gemeente Hilversum heeft 212 objecten in de vastgoedportefeuille en stelt daarvoor regelmatig een meerjarige onderhoudsplanning (MOP) op. Met de nieuwe MOP 2020-2034 die gisteren is goedgekeurd in het College van B en W is het niveau van de onderhoudswerkzaamheden bepaald. Voor de komende tien jaar is hier ongeveer 30 miljoen euro mee gemoeid.

Arno Scheepers (wethouder Vastgoed): “We hebben nu goed inzicht in de omvang van de vastgoedportefeuille en het onderhoud dat we willen uitvoeren. Hierdoor kunnen we bij het onderhouden van ons vastgoed transparante keuzes maken op basis van een concreet onderhoudsplan. Hiermee zorgen wij ervoor dat ons gemeentelijk vastgoed kwalitatief op het niveau komt dat het verdient.”

Verschillende soorten gebouwen

De gebouwen van de gemeente Hilversum bestaan uit gemeentelijke huisvesting en uit sluizen zoals `t Hemeltje, scholen, sportaccommodaties en -velden, musea, gebouwen die behoren tot het cultureel erfgoed, gebouwen bij openbaar groen zoals de Dierenweide, buurt- en clubhuizen, gebouwen voor kinderdagopvang/BSO en gemalen.

Waarde veilig stellen

In het MOP 2020-2034 zijn met externe expertise alle onderhoudskosten reëel in beeld gebracht en is de planning van het groot onderhoud van de sportvelden voor de periode 2020-2029 geactualiseerd. Tevens is aan de hand van het eind 2019 vastgestelde grond- en vastgoedbeleid in beeld gebracht welk vastgoed verkocht kan worden. Met de voorgestelde financiële- en onderhoudskaders stelt de gemeente de waarde van het gemeentelijk vastgoed veilig.

Meer zicht op doelmatigheid

Scheepers vervolgt: “Aan de MOP 2020-2034 is een analyse voorafgegaan op basis van onder meer het rapport van de rekenkamer ‘Onderzoek vastgoedbeheer’ uit 2017 en het project ‘Basis op orde in het gemeentelijk vastgoedbeleid’. Dat heeft onder meer opgeleverd dat we nu beschikken over de juiste financiële informatie over de vastgoedportefeuille. We hebben meer zicht op de doelmatigheid, ofwel ‘de lasten versus de baten’, het aantal objecten, de waarde en de financiële risico’s. Ik ben blij met de professionalisering van ons vastgoedbeheer en de duidelijkheid die het ook financieel biedt.” Het college legt de MOP 2020-2034 nu ter besluitvorming voor aan de raad in de vergadering op 7 oktober 2020.

 

Meer artikelen...

Vitamines & Supplementen

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.