Sidebar

23
do, sept

Verschillende paddestoelen, waaronder Lion’s Mane (rechts) en oesterzwammen

Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

0294 Nederhorst den Berg Economie Duurzaamheid Educatie — Een gesprek met Nathalie Flynn van Flynn Organics aan de deur verraste ons: er is een bedrijf dat bijzondere paddestoelen kweekt en verkoopt, gericht op culiaire doelen. Daar werden we nieuwsgierig naar en vroegen de ondernemer naar meer achtergronden.

Nathalie Flynn en haar man, Brian, zijn eind vorig jaar gestart met hun bedrijf Flynn Organics. Ze ondernemen al meer, zo hadden ze al ervaring met de dropshipping verkoop van onder meer zonneladers via Amazon.com in de VS. “We zochten echter een andere activiteit”, vertelt Nathalie. We wilden iets doen dat we meer zelf in handen hadden en dat we samen konden doen.” Brian kwam met het idee om paddestoelen te kweken en die op de markt te brengen. 

Gezonder eten, gezonde lifestyle

In mei vorig jaar volgde Nathalie een cursus hoe je de paddestoelen moet kweken. “Op zich is het goed te doen en de paddestoele kweken we in huis”, vertelt Nathalie. Dat betekent dat op de zolder klimaattenten staan opgesteld waarin het mycelium eerst wordt opgekweekt. Als het voldoende gegroeid is, dan gaan de paddestoelen naar een vochtigere en ook deels verlichte tent waar ze tot herkenbare paddestoelen doorgroeien en kunnen worden geoogst. De paddestoelen zijn gezond en bevatten onder andere vitamine B en riboflavinen. Ze hebben weinig calorieën en veel vezels. “Er zijn vooral in Azië veel geneeskrachtige eigenschappen toegekend aan paddenstoelen en ze kennen een lange traditie. In Europa is dat veel minder het geval. Wat je wel meer ziet is dat de paddestoelen populairder worden in de keuken omdat ze passen bij een gezondere leefstijl zonder vlees of vis.” Paddestoelen kunnen goed worden gebruikt als vervanger van vlees of vis en sommige soorten kunnen zelfs gebruikt worden als alternatief voor bijvoorbeeld kip waarbij zowel de smaak als de structuur dicht bij elkaar komen.

Duurzaam

De kweek gaat ook op een duurzame wijze. Zo worden onder meer (gesteriliseerde) houtsnippers gebruikt als voedingsbodem voor de kweek. Dat is al een vorm van hergebruik en na het proces kunnen ze voor andere doeleinden worden ingezet. Door deze kweekvorm te gebruiken zijn de paddestoelen ook schoon. Waar traditioneel vaak nog zand in de producten zit, hier is dat niet het geval. Uiteraard heeft Nathalie ook voor de verpakkingen gekeken naar de mogelijkheden en een duurzame verpakking gekozen die gewoon bij papier- en verpakkingsafval kan worden gedaan. En ze zoekt verder!

Verschillende rassen

Wie op de website kijkt, ziet er verschillende soorten staan en wat daarbij opvalt: naast de oesterzwammen in drie varianten met eigen karakteristieken en smaak zijn ook bijzondere rassen als Lion’s Mane of Reichi vermeld. Elke soort paddestoel wordt ambachtelijk gekweekt en zijn vers. Op donderdag worden de paddestoelen geoogst en deze moeten dan binnen enkele dagen worden gegeten. “Let erop dat ze meestal verwarmd moeten worden voor consumptie. En van bijvoorbeeld de reichi kun je thee maken, dat is zelfs de beste toepassing”, voegt Brian toe.

Brian heeft plannen om meer rassen toe te voegen aan het assortiment. De mogelijkheden zijn groot, zeker omdat er zoveel rassen beschikbaar zijn. Zo wil hij paddenstoelen in de tuin kunnen telen. Er zijn ook rassen die het goed doen in de zon, tot onze verrassing! In de toekomst staan zeker nieuwe verrassingen op dit gebied te wachten!

 

  

Vitamines & Supplementen (2)

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.