Sidebar

04
do, mrt

Een van de activiteiten: de Aloïsiusloop in Baarn

Politiek & Maatschappij
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

035 Baarn Politiek Maatschappij -- Het is zeldzaam om een liefdadigheidsorganisatie te zien die zich niet alleen op gezondheid of onderwijs, maar zich op sporten, en alle andere tegelijkertijd concentreert. De FUN Foundation doet dit. Onder leiding van een opmerkelijke Nederlandse vrouw, ervaren in sociaal, sport- en humanitair werk, Irene 'Coach' de Jong uit Baarn, glimlacht men in Aljamdu in Gambia en geeft het een benijdenswaardige toekomst voor de arme gemeenschap. In dit interview uit de Gambiaanse krant The Standard vertelt Irene de Jong over zichzelf.

"Ik ben een Nederlandse vrouw van 54 jaar en gelukkig getrouwd met mijn man Jos. We hebben 3 geliefde kinderen (volwassenen) en 2 kleine aanbiddende kleinzonen. We wonen in Baarn, een klein dorpje in het centrum van Nederland.

Na mijn afstuderen aan de middelbare school heb ik twee studies gedaan: docent lichamelijke opvoeding en pedagogisch gezinsconsulent. Al meer dan 32 jaar ben ik een enthousiaste en actieve sportleraar! De laatste 10 jaar werk ik in Baarn (zowel voor de gemeente als voor kinderopvang (naschoolse opvang) met kinderen van 2 tpt 12 jaar. Ik organiseer, coördineer en coach veel verschillende sportactiviteiten voor hen zoals voetbal, hockey, lacrosse, tennis, rugby, basketbal, survival-run, atletiek, etc.

Naast mijn betaalde werk (5 dagen per week) ben ik ook een gepassioneerd vrijwilliger en secretaris van stichting FUN (Football Unlimited Nederland) die de inwoners van Aljamdu in Gambia helpt met het bouwen van een school, keuken en waterpomp met zonne-energiesysteem in hun eigen dorp. Uiteraard geven we ook voetbaltraining en voorzien we de mensen van (voetbal)kleding, ballen, trainingsmaterialen etc.

Voordat ik betrokken raakte bij de FUN Foundation, deed ik al verschillende vrijwilligersprojecten door mijzelf, altijd voor kinderen in nood (weeskinderen in Istanbul, schoolkinderen in Marokko en een heel speciaal voetbalproject voor meisjes in Himachal Pradesh, India. In India heb ik 3 keer om voetbal training te geven aan een grote groep van 75 meisjes in de leeftijd van 5-18 jaar. Ik zorgde ook voor het doneren van deze meisjes voetbal kleding en trainingsmaterialen zoals ballen en ruimte markers.

Mijn hele leven vond ik het belangrijk dat jongens en meisjes dezelfde rechten en kansen hebben, over de hele wereld! Door mijn vrijwilligerswerk zie ik een kans om meisjes in Gambia en India meer zelfvertrouwen en vaardigheden te geven. Ik hou ervan om dit te doen en ze geven me veel energie en geluk in ruil

'De Jong' is een bekende naam voor Gambianen, vooral voor de Nederlanders die voetbal en Nederlandse spelers volgen. Voel je de vertrouwdheid van je naam in Gambia of neem je ook je toevlucht tot het aannemen van een lokale naam voor eenvoudige identificatie?
Tot nu toe heeft niemand in Gambia mij bij mijn achternaam aangesproken .... iedereen kent me als "Irene" of als "Coach".

Hoe lang ben je al in Gambia?

Ik ben nu twee keer naar Gambia gekomen: in oktober 2018 (2 weken) en oktober 2019 (10 dagen) als vrijwilliger/secretaresse van stichting FUN. Als we niet over een Covid-19 pandemie wereldwijd, zou ik waarschijnlijk zijn geweest in Aljamdu deze dagen om de bouw werkzaamheden bij te wonen op onze school project!

Vertel me drie unieke dingen die opvallen voor u wat dit kleine land betreft?

Lieve en gelukkige mensen; de kinderen zijn zeer zorgzaam en vriendelijk voor elkaar; ook al hebben mensen weinig, ze delen alles royaal met elkaar.

Je hebt een goed doel, de FUN Foundation. Hoe is deze naam tot stand gekomen?

FUN staat voor Football Unlimited Nederland. We zijn 7 jaar geleden begonnen als een stichting die FUN wilde brengen aan de mensen van Aljamdu door het verstrekken van voetbal trainingen en het brengen van veel kleding, trainingsmateriaal, 2 doelen etc. Daarnaast heeft stichting FUN als doel de leefomstandigheden van kinderen in het Gambiaanse dorp Aljamdu te helpen verbeteren, met focus op onderwijs, gezondheidszorg en sport. De laatste jaren willen we dit realiseren door een basisschool te bouwen met een keuken, zonnepanelen en een put. Op deze manier hopen we de vreugde te versterken en de toekomst van jongeren uit een van de armste regio's van Gambia te verrijken.

Wat is uw rol en bijdrage aan het succes van deze stichting?

Bij mijn aankomst in het voorjaar van 2018 werd nieuwe energie in de fundering geblazen en werd een doelgerichte aanpak geïntroduceerd om nieuwe manieren te vinden om onze missie af te ronden. De bouwplannen voor de school werden uitgebreid met een keuken, waterput en zonnepanelen. Er werd gezocht naar samenwerking met Musa Saidy van de Gambiaanse AYA Foundation en diverse goede doelen zoals 'Wilde Ganzen' en 'Join the Pipe'.

In mijn eigen woorden: ik ben zeer energiek en volhardend en door een krachtige ambassadeur te zijn, ben ik erin geslaagd om meer geld en samenwerking met de nodige partners in te zamelen. Dat was een grote stap voor FUN: hulp zoeken en anderen bereiken in plaats van alles alleen te doen.

We zijn slechts een kleine stichting met slechts een handvol onbetaalde vrijwilligers, dus het kost ons veel tijd en energie om dingen te bereiken. Maar ik geef nooit op en blijf altijd op zoek naar nieuwe kansen en samenwerking.

Ik ben een geweldige optimist die een verschil wil maken voor de wereld.

Een van de problemen van goede doelen in Gambia is de financiering. Hoe krijg je middelen om het in leven te houden?

Het vinden van sponsors en donateurs is uiterst moeilijk! Zoals ik al zei, dat kost ons veel tijd en energie. Mensen buiten Europa (vooral in Afrika) denken vaak dat Nederlanders hier allemaal heel rijk zijn en dat het geld er is voor het op zich nemen, maar helaas is dat een groot sprookje. We moeten ook heel hard werken om rond te komen en omdat er zoveel goede doelen zijn, is het moeilijk om donateurs te verbinden met onze eigen FUN Foundation. In de afgelopen jaren hebben we gelukkig een aantal loyale en betrokken sponsors gevonden in Nederland die ons helpen. Daarnaast zijn er natuurlijk onze familie, vrienden en collega's die altijd een cadeau doneren als we er weer om vragen... Hahaha.

Het lijkt leuk is voor Aljamdu alleen. Wat trekt je aan naar dat afgelegen dorp?

Stichting FUN is in 2013 opgericht door Ron Brouwer, de huidige voorzitter van de stichting. Als vertegenwoordiger in het buitenland werd hij voor het eerst geconfronteerd met verschrikkelijke armoede – het motief voor actie. Via Maarten Bax, voormalig secretaris van stichting FUN, stuitte Ron op het dorp Aljamdu in Gambia. Maarten steunde destijds een Gambiaanse jongen uit Aljamdu, Omar Kanteh. Aljamdu ligt in een van de armste regio's in Gambia en daarmee in de wereld. Ron en Maarten realiseerden zich dat niet alleen Omar behoefte had aan steun, maar de hele gemeenschap van Aljamdu. Voor nu is ons complete schoolproject gericht op Aljamdu.

Hoe hebben de lokale bevolking zich gevoeld over uw inspanningen om basisvoorzieningen voor hen te bieden?

Ze zijn erg blij met onze hulp!

Ik denk dat je van plan bent om FUN groter te maken, als je bent, is er een mogelijkheid dat je zou uitbreiden naar andere kansarme gemeenschappen?

Omdat we nog maar zo'n kleine stichting zijn en we veel tijd en energie steken in het afronden van ons schoolproject, zullen we ons daar voorlopig aan houden. Maar zodra alle gebouwen klaar zijn, blijven we natuurlijk nauw betrokken bij de school in Aljamdu voor de komende jaren. Persoonlijk denk ik erover om de leerkrachten en kinderen te ondersteunen bij het geven van gym/sportlessen bijvoorbeeld meerdere malen. Dat is waar mijn kracht ligt en dat is hoe ik van dienst kan zijn!

Onderwijs, gezondheidszorg en sport; deze gebieden betekenen zoveel voor je. Hoe verandert FUN het leven in Aljamdu ten opzichte van de bovengenoemde?

We geven de mensen (en vooral de kinderen) hoop, plezier en een toekomst. Sterker nog, we geven ze niet alleen hoop op een betere toekomst, maar we helpen ze daarmee door de basisschool met keuken en de waterpomp te bouwen met zonne-energiesysteem en voetbaltraining en toernooien te geven.

Wanneer het project wordt afgerond, krijgen de kinderen elke dag zowel schoon drinkwater door de nieuwe put als een gezonde warme maaltijd op school. We zijn dan ook nog steeds naarstig op zoek naar nieuwssponsors (misschien ook uit Gambia zelf?) om alles te kunnen financieren.

Zijn de lokale bevolking kopen in uw ideeën?

Ja, ze zijn erg enthousiast en betrokken. We werken nauw samen met Musa Saidy van de AYA (Action for Youth Africa) Foundation die ook (deels) in Aljamdu woont. Hij zorgt ervoor dat alles rondom de constructie goed is geregeld, zoals alle materialen en bouwers.

Daarnaast is Wally Baldeh al enkele jaren onze contactpersoon voor FUN in Aljamdu. Naast een zeer goede leraar, is hij ook een betrokken voetbalcoach en daarom zeer nauw verbonden.

Aangezien media-aandacht belangrijk is in filantropisch werk; zijn uw activiteiten goed gedekt, afgezien van uw website? Zo nee, waarom?

Ja, naast onze website maken we ook gebruik van de social media zoals Facebook en Linkedin. Omdat ik zeer bekend ben bij de mensen in mijn woonplaats Baarn, vanwege al mijn werk voor de kinderen en al mijn sportactiviteiten, besteedt de lokale pers altijd veel aandacht aan mijn sponsoracties en activiteiten voor FUN.

Alle goede doelen, hoe nobel hun werk ook is, hebben het moeilijk. Wat zijn uw uitdagingen tot nu toe?

Het vinden van nieuwe sponsors en donateurs; het vinden van nieuwe/voldoende vrijwilligers voor onze stichting; het vinden van genoeg tijd voor ons goede doel .... we hebben allemaal een drukke baan en gezinsleven waardoor het moeilijk is om een goede balans te vinden tussen privé en vrijwilligerswerk voor FUN; proberen om de moed te houden, zelfs als het soms erg moeilijk (want we zijn met zo weinig mensen).

Is er iets wat je wilt toevoegen?

Ik ben erg blij dat je tijd en energie wilt besteden aan het geven van een platform voor onze FUN Foundation in The Standard! Vanuit Nederland steken we veel energie en energie in het helpen van de mensen in Aljamdu en het is fijn als daar ook in Gambia zelf aandacht voor is. Ik doe dat met al mijn liefde en toewijding! Als ik herenigd word met de kinderen in het dorp en ik al hun blije en lachende gezichten zie, weet ik waar we het voor doen.
Nu is er zelfs nog een belangrijke (extra) reden om terug te keren naar Aljamdu zodra de coronaviruspandemie is afgelopen: eind december 2019 werd het derde kind van mijn vriend Wally Baldeh geboren en is het meisje naar mij vernoemd: hoe geweldig! Ik ben de zeer trotse grootmoeder van een lief meisje in Aljamdu .... wat wil je nog meer?

Meer weten over de Stichting FUN? Kijk dan even op hun website!

 

Vitamines & Supplementen (2)

MobileMango.nl: 10.000+ Accessoires voor alle smartphones en tablets!

Verkoop nu je auto

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.